Innovatief drogen in de Food Pilot met de Dry-On-Water technologie

Sinds kort beschikt de Food Pilot in Melle over een innovatieve dunne film droogtechniek. De technologie slaagt erin voedingsproducten te drogen op relatief lage temperaturen. De meerwaarde zit verder in het lage energieverbruik, het continue systeem en in de hoge kwaliteit van het eindproduct. De toepassingen zijn beloftevol en talrijk, en worden momenteel reeds onderzocht in het FF project INNODRY, maar ook door verschillende individuele bedrijven.

OPBOUW VAN HET TOESTEL

De innovatieve Dry-On-WaterTM technologie is een robuuste en energie-efficiënte dunne film droogtechnologie. Twee jaar geleden startte de Food Pilot met de bouw van een toestel. Het uitwerken van de toepassingen was tot zover een onontgonnen terrein voor Vlaanderen. 

Het vochtige product wordt als een dunne laag (0,2-2 mm) op een transparante plastic band (polyester – Mylar®) gebracht. De band roteert over een warmwaterbad dat kan worden ingesteld op temperaturen tot maximaal 95-97°C. De technologie is energiezuinig, omdat gewerkt wordt met een gesloten warmwatercircuit die circuleert over een warmtewisselaar. Bovendien kan hiervoor restwarmte van binnen het bedrijf gebruikt worden. Vervolgens passeert de transportband over een koudwaterbad. Een schraper aan het eind van de band maakt het droge eindproduct los. Het afgeschraapte product heeft meestal de vorm van droge flakes. Boven de band is een krachtige dampkap bevestigd voor het wegzuigen van de dampen.

EEN RELATIEF LAGE TEMPERATUUR

Het vochtige product wordt met een applicator op de band aangebracht tot een dunne laag. Op die manier wordt een groot verdampingsoppervlak verkregen, gunstig voor evaporatie. De evaporatie wordt versterkt door een krachtige dampkap. Aan de onderzijde van de dunne laag ontvangt het product energie uit het warme water. Het uitdampen aan de bovenzijde heeft dan weer een koelend effect. Door de dunne laagdikte en de evaporatieve koeling blijft een relatief lage producttemperatuur heersen van meestal beneden 60-70°C. 

PRODUCTKWALITEIT

Het behoud van een hoge productkwaliteit is een sterke meerwaarde van de technologie. De reden is de relatief lage producttemperatuur (beneden 60-70°C) en de korte verblijftijd (3-10 min). Zo blijven gezondheidsbevorderende componenten zoals polyfenolen, vitamines, mineralen en vezels optimaal aanwezig, en worden inhoudsstoffen in hun complexe, originele matrix geconcentreerd zonder verlies van hun functionaliteit. Ook smaak, geur en kleur blijven behouden. Dit resultaat is vergelijkbaar met de kwaliteit na een vriesdroogproces. Maar een Dry-On-WaterTM toestel heeft dus het voordeel een lagere energiekost te hebben en continu te werken in plaats van in batch. 

Indien gestreefd wordt naar een droog product verkrijgt men veelal een flake met 3% resterend vochtgehalte. 

Het is ook mogelijk om producten te concentreren tot welbepaalde vochtgehaltes hoger dan 3%. Parameters waarmee gespeeld kan worden zijn de fijnheid van vermaling, het initiële vochtgehalte en de samenstelling van het beginproduct, maar ook de droogsnelheid en het finale vochtgehalte. Op die manier kan gewerkt worden naar verschillende beoogde consistenties.

OPTIMALISATIE VAN PROCESPARAMETERS

In de Food Pilot worden procesparameters zoals watertemperatuur, bandsnelheid, positie van de productapplicator en schraper, luchtstroom, laagdikte onderzocht in relatie tot de productkwaliteit. Qua productkwaliteit worden consistentie, oplosbaarheid, inhoudsstoffen, smaak en geur gemeten, onder andere met chromatografische methoden.

MOGELIJKE TOEPASSINGEN

Het dunne film drogen wordt reeds op industriële schaal toegepast voor een breed scala aan producten. Het bedrijf NutraDry in Australië legt zich toe op het drogen volgens dit principe van allerlei groenten en fruit zoals appel, banaan, mango, kiwi, wortel, pompoen, aardappel, maar zelfs vlees, azijn, honing, wijn en sojasaus. Deze gedroogde levensmiddelen hebben vervolgens toepassingen in babyvoeding, yoghurt, kant-en-klare maaltijden, bakkerijproducten, snacks, soepen, dranken, dieetproducten, supplementen, cosmetica en dierenvoeder. Het bedrijf NutraFresh in Nieuw-Zeeland droogt eveneens groenten en fruit tot poeders volgens dit principe.